Uitgifte Spinderdelen van start


Het is zover, de verkoop van Spinderdelen is gestart.

Wethouder Berend de Vries heeft het officiële startsein gegeven voor de uitgifte van Spinderdelen.

Windmolens voor ons allemaal
Elf lokale energiecoöperaties hebben als burgers gezamenlijk het initiatief genomen om een eigen windpark te ontwikkelen bij stortplaats de Spinder in het noorden van Tilburg. Dit park gaat met vier windmolens voldoende elektriciteit produceren om circa 6.500 huishoudens van groene stroom te voorzien. Gezamenlijk nemen wij onze verantwoordelijkheid om de gevolgen van klimaatverandering te verkleinen en direct te zorgen voor het verbeteren van de luchtkwaliteit. Daarmee dragen wij in onze eigen buurt bij aan een goede toekomst en een gezonde leefomgeving voor onszelf, onze kinderen en kleinkinderen!

De beschikbaarheid van elektriciteit vinden wij allemaal vanzelfsprekend, maar stroom opwekken uit fossiele bronnen als aardgas en steenkool heeft veel milieu- en gezondheidsnadelen (uitstoot van fijnstof en dergelijke) én leidt nu al tot voelbare klimaatverandering. Windenergie is een goede stap voor de omschakeling naar duurzame energieopwekking in Nederland en daarmee ook in onze eigen regio.

Wij benutten de aanwezige wind en produceren dichtbij onze eigen energie. Zo worden wij minder afhankelijk van grote, wereldwijd opererende marktpartijen en minder kwetsbaar voor ontwikkelingen die de energieprijs opstuwen. De windmolens leveren straks groene stroom aan inwoners en het lokale bedrijfsleven. Bij de investeringen en exploitatie worden zoveel mogelijk bedrijven in de buurt betrokken om daarmee ook de regionale economie te stimuleren. 

Initiatiefnemers
Elf energiecoöperaties uit gemeente Tilburg en regio Hart van Brabant (Gilze-Rijen, Hilvarenbeek, Oisterwijk, Loon op Zand, Dongen, Goirle) zijn de initiatiefnemers. Burgerwindpark De Spinder UA is dus een burgerinitiatief. Dat betekent dat de windmolens worden gerealiseerd voor en door ons allemaal en dus niet in eigendom komen van een energiemaatschappij.
Hoe ver staan we?
Er zijn al flinke stappen gezet. De locatie is duidelijk: het windpark komt te liggen aan de noordelijke stadsrand van Tilburg bij stortplaats De Spinder en op eigen terrein van afvalverwerker Attero, de waterzuivering van Waterschap De Dommel en Gemeente Tilburg. De windmolens worden met respect voor het landschap gesitueerd in het zicht van de al aanwezige stedelijke horizon van Tilburg. Het bestemmingsplan is rond en de landelijke subsidie voor duurzame energie is toegekend. Nu nog het geld regelen, het type windmolen kiezen, molens laten bouwen en in 2019 kunnen ze draaien!
Doe mee!
Stroom kopen doe je altijd al. Stroom mee helpen maken in onze eigen regio kan nu ook! Als lid van onze energiecoöperatie kun je dinsdag 17 juli vanaf Spinderdelen kopen van € 250. Dit kan via de website Spinderwind. Zo maak je duurzame energie mede mogelijk en profiteer je van de opbrengst. Doe je mee?
 
Voorlichtingsavond
Vooralsnog staan dinsdag 31 juli en woensdag 15 augustus gepland voor een informatie avond. Een definitieve bevestiging volgt.
Indien er vragen zijn, schroom niet en neem contact op met Bas Hofman of Huub van Bijsterveld
Via mail: bas@cder.nl of huubvanbijsterveld@gmail.com
Met de telefoon: Bas 06 2441 9617 of Huub 06 2292 2342


Lees meer op de website van Spinderwind   
image     

De energiecoöperatie CDER is van en voor bewoners van de Reeshof en streeft er naar dat wij als wijkbewoners een centrale rol krijgen in de toekomstige energievoorziening van de wijk. U bent van harte welkom. Voor meer informatie over CDER en lidmaatschap van de coöperatie, kijk op www.cder.nl


Doe mee voor een duurzame Reeshof!


Word lid van CDER en help de Reeshof te verduurzamen! Klik hieronder om je in te schrijven als lid.

Ja, ik wil me inschrijven!


xxxxx 2021

bijeenkomst nieuwe activiteiten
Klik hier voor meer info.