Zonne-energie


Zonne-energie is de laatste jaren enorm in prijs gedaald en daarmee heel interessant geworden voor particulieren, zelfs zonder subsidie.
Als CDER hebben we daar ideeën over en we overwegen daarom een aantal acties rondom zonne-energie op te starten:

1. Als bewoner kun je veel zelf doen en we willen ons ook richten op het geven van informatie, het aanmoedigen zelf zonne-energie aan te schaffen en daarbij te kunnen verwijzen naar lokale aanbieders en attent maken op zonnepaneel verkoopacties 

2. Het bieden van hulp aan leden om de BTW op de aanschaf van zonnepanelen terug te vragen. Dit is sinds de zomer van 2013 mogelijk geworden door een uitspraak van het Europese Hof.

3. Het verzamelen van de vraag van CDER leden om zo gezamenlijk te kunnen inkopen en daarmee tot een verdere kostenverlaging te kunnen komen.

4. Via onderlinge 'crowd-funding' te zorgen dat ook mensen die nu het geld niet beschikbaar hebben, maar wel een heel goede daklocatie hebben, een rendabel zonnepaneel systeem te kunnen plaatsen.

5. Het opzetten van gezamenlijke projecten in de buurt (dat wil zeggen in het postcodegebied van de bewoners of in een postcodegebied aangrenzend daaraan (de "postcoderoos")) op een groot dak van een school, sportclub, gemeenschappelijke voorziening of industrieel gebouw. Hiervoor zijn binnen het Energieakkoord beleidsmaatregelen afgesproken die dit mogelijk moeten maken. Concreet hebben we belangstelling van FujiFilm, maar we zoeken ook naar andere mogelijkheden.

6. Het elkaar helpen om zonnepaneel systemen zelf te leggen, dat met veel gezamenlijk plezier te doen en elk systeem dat klaar is te vieren met een hapje en een drankje. Er zijn veel doe-het-zelf systemen op de markt, er worden elders in het land door coöperaties al cursussen zonnepanelen leggen verzorgd en er zijn ook al installateurs die dit op afstand willen ondersteunen. Onder de leden moet er genoeg diversiteit te vinden zijn om gezamenlijk alle benodigde kennis bij elkaar te vergaren en dit aan elkaar te leren. De terugverdientijd kan zo worden teruggebracht tot onder de 5 jaar, en bovendien wordt het gemeenschapsgevoel en de leefbaarheid positief versterkt.

Uiteraard kunnen deze verschillende ideeën ook gecombineerd worden.

Wat er in ieder geval nodig is voor al deze ideeën, is een actieve kern van enthousiaste vrijwilligers voor de werkgroep zonne-energie. 
Geef je dus op als je mee wilt doen met het vergroenen van de buurt en wijk door zonne-energie!


Doe mee voor een duurzame Reeshof!


Word lid van CDER en help de Reeshof te verduurzamen! Klik hieronder om je in te schrijven als lid.

Ja, ik wil me inschrijven!


xxxxx 2021

bijeenkomst nieuwe activiteiten
Klik hier voor meer info.