Aan de slag met je huis, CDER Nieuws, Energie Reeshof | Om

CDER column 1: Energietransitie

3m

Energietransitie: met kleine maatregelen groot effect?

Zoals de meesten van ons weten is in het klimaatakkoord van Parijs (2015) afgesproken dat we in het jaar 2030 met z’n allen 50% minder broeikasgassen (CO2) uitstoten. En in 2050 moet de uitstoot van broeikasgassen gestopt zijn. Dit betekent dat we over moeten stappen van fossiele brandstoffen zoals aardolie, steenkool en aardgas naar duurzame energiebronnen zoals zon -en windenergie.

Dat is de energietransitie!

Daar moeten we NU mee aan de slag. Maar hoe? Wat kun je zelf doen?

Kies voor maatregelen die je zelf kunt uitvoeren, in je eigen huishouden. Eerst door minder energie te verbruiken en later door je energieverbruik te verduurzamen, groen te maken.

Dat betekent overigens niet dat je meteen groots moet starten met de aanschaf van zonnepanelen, zonneboilers en/of warmtepompen waar vaak over gesproken wordt en wat veel mensen afschrikt vanwege de hoge kosten.

Je kunt ook een eerste stap zetten met ‘kleine’ maatregelen die een groot effect hebben.

Niet alleen in minder verbruik van energie maar ook als motivator om daarna stap 2 te zetten.

Wat zijn voorbeelden van kleine maatregelen?

 • iets minder lang douchen bijvoorbeeld. Met 4 minuten korter douchen wordt per persoon 11.000 liter water bespaard (ca € 70,-  per persoon per jaar)
 • je lichten uitdoen, de stand-by van apparaten uitzetten indien ze niet gebruikt worden
 • de gordijnen niet voor de radiator hangen
 • je koelkast volhouden en op max 4 graden zetten
 • de wasmachine alleen vol aanzetten
 • de wasdroger beperkt gebruiken. Dat bespaart ca. € 1,25 per beurt
 • de deuren sluiten en tochtprofielen plaatsen. Dat bespaart in een gemiddelde woning ca. 45 euro per jaar. Zorg daarbij overigens wel dat er tijdig geventileerd wordt
 • zorg voor een thermostaatknop op elke radiator. Dat kan een besparing van 30% opleveren
 • gebruik radiatorfolie. Bespaart ca. 10 euro per m2 radiator.
 • gebruik LED lampen in plaats van halogeen -of spaarlampen. Ze zijn in aanschaf duurder maar verbruiken zeer weinig energie en gaan vele malen langer mee
 • gebruik een pompschakelaar voor de vloerverwarmingsunit. Zorgt voor ongeveer de helft minder verbruik, ca € 50,00 op jaarbasis.

Begin met een aantal van deze makkelijke maatregelen.

Een volgende stap is om je woning maximaal te isoleren. Als derde stap kun je starten met opwekken van elektriciteit en warmte door middel van zonnepanelen en/of een warmtepomp.

Hulp nodig? Kijk eens op aandeslagmetjehuis.nl . Daar staan veel handige tips en informatie hoe stappen in verduurzaming eenvoudig gezet kunnen worden.

Indien persoonlijk advies van een energieadviseur gewenst is, maak dan een afspraak via energieadviestilburg@hoom.nl of bel 088-00 62 013.

Vanuit de Gemeente loopt er tot 31 maart 2022 een mooie actie: een energieadvies aan huis kost €65 in plaats van €210. Succes!

Reeshof Dongevallei: kunstwerk "Het Gezicht" van kunstenaar Rob Brandt

Reeshof Dongevallei: kunstwerk “Het Gezicht” van kunstenaar Rob Brandt